Sabit bilyalı rulmanlar, endüstride kullanılan en iyi rulman biçimlerinden biridir. Çok yüksek hızlarda çalışabilirler ve hem eksenel hem de radyal yükleri taşıyabilirler. En çok kompresörlerde, fan kompresörlerinde, elektrik motorlarında ve diğer dönen mekanik bileşenlerde kullanılırlar. Normalde pirinç veya çelikten dökülürler. Bilyalı yatağın iç bileziği, yükü taşıyacak kadar sağlam olması için tipik olarak demirden yapılmıştır.
Normalde iki farklı türde bulunurlar: tam halka ve yarım halka. Tam halka rulmanlarda yağlama, rulmanın ortasından geçen uzun bir kanaldan yapılır. İç halka daha sonra aşırı ısınmayı önlemek ve düşük sürtünmeyi korumak için iç ve dış yüzeyleri arasında ısıyı tutan bir sızdırmazlık yağı katmanına sahiptir. Bu tip yağlama, düşük sıcaklıklarda çalışmak için idealdir. Genellikle yüksek performanslı hava soğutma sistemlerinde, yağsız pompalarda, dizel motorlarda, denizcilik uygulamalarında, havacılık uygulamalarında, güç türbinlerinde ve endüstriyel uygulamalarda bulunurlar.
Yarım halka bilyalı rulmanlar ise tam halka rulmanlardan farklı bir tasarıma sahiptir. Dış bilezik içerisinde yağlama işlemi tamamlanır. Aşırı ısınmadan ve yüksek sürtünmeden korumak için yağlayıcının yatağın iç yüzeyine sızmasına gerek yoktur. Bu tasarım, ihtiyaç duyulması halinde yağlama maddesinin kolayca çıkarılmasına izin verir. Genellikle yüksek eksenel yüke ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılırlar.
Rulmanlar, bilyalı rulmanlar, rulmanlı yataklar ve kaymalı yataklar gibi farklı şekillerde olabilir. Bilyalı rulmanlar, yükleme sırasında kavisli bir yol izleme özelliğine sahiptir. Sonuç olarak eğri milli bilyalı rulmanlar olarak adlandırılırlar. Rulmanlı yataklar, bir iç bilezik ve bir dış bilezikten oluşur. İç halka genellikle çelikten yapılırken, dış halka genellikle pirinçten yapılır.
Rulmanlı yataklar genellikle makinelere yerleştirilir. Metal makaralar, sorunsuz ve güvenilir bir çalışma sağlarken şaft için etkili yolu oluşturur. Bununla birlikte, en büyük avantajları, çok az eğimli olmalarıdır. Düşük eğime sahip olmanın yanı sıra, diğer bilyalı rulman türlerinden daha uzun süre dayanma eğilimindedirler.
Eksenel yük çalışması altında, bilyeli yatakların dış halkası daha fazla dönme torkuna sahiptir. Yük arttıkça, hem iç bilezik hem de dış bilezik bükülmeye maruz kalır ve bu da tork oluşturur. Dönme açısı arttıkça tork da artar. Rulman, fiziksel problemlerle karşılaşmadan uzun süre eksenel yük koşullarında etkin bir şekilde çalışabilir.
Optimum koşullar altında, çoğu seramik rulman silindiri kayma eğilimindedir. Yatağa ısı uygulandığında kayarlar. Isı genellikle, iki gövde arasında sürtünmenin geliştiği veya yatağın ısıya maruz kaldığı herhangi bir durumu ifade eder. Seramik rulmanların çoğu, genellikle ısıya dayanıklı malzemelerle kaplanmış iki dış yatağa sahiptir. İç yuva reçine kaplamasızdır ve yüksek tork üretmek için dış bilezikle birlikte çalışır.
Diğer bir bilyalı rulman türü de elastomerik rulmanlardır. Elastik olmayan bilyalı rulmanların aksine, elastomerik rulmanların iç bileziği, hareketli bileşenlerinin oluşturduğu boşluğu doldurmak için genişleme eğilimindedir. Sert silikon bazlı bir malzeme olan silikon nitrür, yağlayıcı görevi görür. Bu, iki rulmanın sorunsuz ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.
Yuvarlanma elemanı yatak yuvalarının iç halkasında çok az kayma görülür veya hiç yoktur. Bununla birlikte, yuvarlanan Eleman yatak yarışlarının dış halkası, bunlara ısı uygulandığında önemli ölçüde kayma yaşar. Bir motorlu taşıt motorunun çalışmasıyla ısı üretilebilir. Bu nedenle, çoğu şirket, yataklı rulman ürünleri için harici bir soğutma sistemi eklemeyi gerekli bulmuştur.
Bugün piyasada bulunan bilyalı rulmanların çoğu, inç kare başına sekiz ila on beş arasında değişen bir yük kapasitesine sahiptir. Ek olarak, ürünlerin çoğu, olağanüstü kalite, mükemmel dayanıklılık ve ömür boyu çalışma sağlayan yüksek kaliteli işleme süreçleri kullanılarak üretilir. En iyi markaların çoğu bu tür ekipmanı üretmektedir. Yük taşıma kapasiteli ürünlerin üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda üretici de vardır.
Ömür boyu performans ve aşırı yük dayanıklılığı, bilyalı rulmanları seçerken çoğu alıcı tarafından dikkate alınan iki ana faktördür. Özellikle yük kapasitesi, bilyaların yuvarlanabileceği hızı belirlediği için çok önemlidir. Bu ürünlerin çoğunun ömür boyu maksimum yük oranı beş yüz bindir. Yük kapasitesi azaldıkça, bilyalar önceden belirlenen maksimum hızda çalışmayı durdurur. Öte yandan bir aşırı yük derecesinin varlığı, rulmanın kullanım ömrü boyunca yüksek yüklere karşı toleransını gösterir. Çoğu garanti, bir rulmanın aşırı yük dayanıklılığını belirtmez, bu nedenle alıcıların çeşitli yük kapasitelerinin beklenen ömürlerini incelemesi gerekir.